25 Ocak 2018 Perşembe

Antika Seiko 5 İnceleme


Seiko ülkemizdeki tanınırlığını ve şöhretini  belki de bu saate borçlu. Seiko 5 serisi saatler çoğumuzun babasının veya dedesinin kolunda gördüğü ve yılların eskitemediği saatlerden birisi. 1980 ve 1990'larda çok meşhur olan bu saatler bir dönem Hacc'ca giden herkesin dönerken aldığı hediyelerin başında geliyordu. O dönem değeri anlaşılamasa da yıllara meydan okuyan dayanıklılığı ve zamanının ötesinde tasarımı ile adından sıkça söz ettirmiştir.




Bir çok ton ve renkte gelen bu saatlerin en önemli özelliği mekanik olması yani pil gerektirmemesi idi. Böylece yıllarca servis yüzü görmeden kullanılabilmişlerdir. Bilek hareketlerinin saatin içerisindeki yaya enerji yükleme prensibi ile çalışan bu mekanizma ile depolanan enerji saatin kola takılı iken sürekli çalışmasına, çekmecede hareketsiz dururken ise en fazla 2 güne kadar çalışabilmesine olanak vermektedir. Saatte ki mekanizma günümüz Seiko'larının çoğunda bulunan 7s26 mekanizmasının atası sayılabilecek olan 7009 serisi otomatik mekanizmadır. Bu mekanizma aslen sağlamlık, düşük maliyet ve kolay servis edilebilirlik gözetilerek üretilmiş olup, döneminin ilk robotik üretim hattına sahiptir. Saat kasası su hasarına dayanacak şekilde yapılmış ve mekanizma düşme gibi şokları atlatacak şekilde Diaflex adlı teknolojiyle üretilmiştir.




Bendeki versiyonu çok güzel bir krem tona sahip. Akrep ve yelkovanla birlikte saat imleri de altın sarısı. Orjinal metal kordonunun eskimesi sonucu saate geçici bez bir kayış taktım. Saat 19mm'lik kayış aralığı istemekte ve bu ölçüde pek fazla seçenek yok ne yazık ki. Saat tüm eski tip saatlerde olduğu gibi biraz küçük bir kasaya sahip. Yaklaşık 38 mm çapında olan kasa günümüz standartlarının gerisinde. Bileği biraz büyük olan bir erkekte sıkıntı yaratabilir.





Peki efsane Seiko 5'teki 5 rakamı neyi ifade ediyor? 5 rakamı saatte yer alan 5 önemli özelliği ifade etmektedir.

1. Otomatik kurma mekanizması
2. Tek pencerede sergilenen Gün/Tarih özelliği
3. Su geçirmezlik
4. Saat 4 yönünde yer alan ve içeri geçen taç
5. Dayanıklı kasa ve çelik kordon

Günümüzde Seiko 5 efsanesi devam etmekte. Seiko mirasının bir parçası olarak Yeni Seiko 5'ler yine aynı özelliklere sahip olarak daha gelişmiş bir mekanizmaya ile üretilmekte. Klasik olarak yine 38mm çaplarda üretilen bu modellerin Seiko 5 Sport versiyonları ise 42 mm olacak bir şekilde piyasaya sürülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder