15 Ocak 2018 Pazartesi

Swatch İrony İnceleme


Swatch İsviçre üretimi saat deyince ilk aklımıza gelen şirketlerden birisidir. Bünyesinde saat sektöründe duayen olmuş Tissot ve Omega gibi saat markalarını da bulunduran Swatch Grup ne yazık ki kendi ismini verdiği saatlerde yukarıda saydığım markaların yanına yaklaşamamakta. En azından incelemesini yaptığım modelde durum böyle.

Swatch Irony pille çalışan kuvars bir mekanizmaya sahip. Saatin kapak kısmından mekanizmanın 4 taşlı bir ETA mekanizma olduğu anlaşılmakta.Bu arada ETA saatlere mekanizma üreten İsviçre menşeili bir şirket. ETA mekanizmalar son derece düşük sapma oranlarıyla saat camiasında iyi bir yer edinmiştir.

Saatin ülkemizdeki fiyatını bilmemekle birlikte yurtdışında 100-150 Euro gibi bir rakama satılmakta. Bu nedenle ucuz ve uygun fiyatlı saat kategorisine giriyor denebilir. Ancak bu fiyata sunduğu kalite beni tatmin etmedi.




Saatin kapak kısmı yani bileğimize temas eden kısmı dümdüz ve herhangi bir kıvrım verilmemiş. Bu nedenle de bileğe tam oturmuyor. Beni rahatsız etti diyebilirim.

Kronometreyi çalıştıran kollar ayrıca cok sert yapılmış. Güçlü bir şekilde basmassanız bu iki kol çalışmıyor. 

Gelelim en sıkıntılı duruma. Saatin arka kapağı yok. Yani hiç bir şekilde mekanizmaya erişilemiyor. Evet pil değiştirme işlemi bu saatte çocuk oyuncağı çünkü pili saatin altına iliştirmişler. Ama mekanizmayla ilgili bir sorun olması durumunda saate müdahale edemeyecek olmak can sıkıcı. Böyle bir durumda saat kullanılamaz oluyor. Garantiniz de bitmişse yeni bir saat bakmanın zamanı gelmiş demektir.



Saatin kadranı temiz görünüyor. Ancak numaraların konumu ve gümüş renginde olması saatin okunmasını güçleştiriyor. Sadece akrep ve yelkovan fosfor özelliğine sahip.

Saatin kasası bana çok kaliteli görünmedi. Nikelaj kaplama olma ihtimali yüksek. Metal kordondan da çok fazla beklentiniz olmasın, ektra bir kalite sunmuyor. Saat Seiko'lardaki o paslanmaz çelik hissini bana vermedi. Hatta ben saatin yüzde yüz İsviçre üretimi olduğunu dahi düşünmüyorum. Uzakdoğu üretimi parçalara sahip olma ihtimali yüksek...

Saatin fiyatına göre kalite algısı çok düşük, bu nedenle tavsiye etmiyorum. Aynı paraya çok daha oturaklı ve gerçek çelik kasaya sahip saatler var. Seiko ve Orient markaları bunlardan sadece ikisi...

Tavsiyem bu fiyat aralığında Seiko 5 modelleridir. Bu mekanik saatler size Swatch'ın sunduğundan daha uzun bir hizmet süresi sunacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder