17 Kasım 2017 Cuma

Kaliteli bir saatte olması gereken özellikler

Piyasada çok çeşitte saatler var. Her türlü şekil ve materyal piyasada bulunabiliyor. Ancak ödediğimiz paranın karşılığını veren model ve marka sayısı çok az. Piyasa ya Çin'den gelen kalitesiz saatlerler, ya da Moda Saat dediğimiz yine Çin üretimi ancak bilinen moda markalarının yarattığı saatler bulunmakta. Bu nedenle, vediğimiz paranın karşılığını veren ve bize yıllarca hizmet etmesi daha kolay olan saatleri nasıl aramamız gerektiğini açıklayacağım.

1. Paslanmaz çelikten yapılma gövde

Kaliteli bir saat paslanmaz çelik bir gövdeye sahip olmalıdır. Bazı saatler özellikle Çin malı olanlar çelik yerine ucuz materyaller kullanmakta ya da çeliği sadece arka kapakta kullanmaktadırlar. Çelik saatin ömrünü uzatır ve dış etkenlerden korunmasını sağlar. Ayrıca çizilmesi de zordur.


2. Mineral Cam kadran

Saatin yüzü en az mineral camla kaplanmış olmalıdır. Plastikten yapılanlar dayanıksızdır. Cam bu manada çizikler ve düşmede minimum korumayı sağlamaktadır. Sağlamlık demişken Seiko'nun hardlex camları rutin mineral camlardan daha sağlam ve korunaklıdır. Safir cam ise pahalı olmasıyla birlikte en iyi korumayı sağlamaktadır. Bu tür camlardan oluşan saat kadranının çizilmesi neredeyse imkansızdır.

3. Yuvarlak kasa

Günümüzde kasa çeşitleri kare ve yuvarlak olmak üzere değişmekte. Yuvarlak kasalar yedek parçasının çok olması ve daha dayanıklı olması nedeniyle tavsiye edilmektedir.

4. Vidalı arka kapak

Saat mekanizmalarını koruyan arka kapağın fabrikada özel aletlerle sıkılması gerekmektedir. Arka kapağı bu şekilde vidalı olmayan saatler dayanıklılığını kaybedecek, şu geçirme riskleri artacaktır. Dalış saatleri bu anlamda arka kapakları sıkılmış en sağlam saatler kategorisine girmektedir.

Bunlar dışında saatin mekanizmasının kaliteli olmadı önemlidir. Quartz veya otomatik, Japon veya İsviçre mekanizmaya sahip olması bu açıdan daha iyi olur. Çin üretimi mekanizmalar birkaç istisna dışında dayanıksızdir ve daha fazla sapmaya sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder